Udgivet i

Guide til hestens vægttab!

Se det i øjnene, et vægttab er hårdt arbejde! Men når det kommer til at sætte vores heste på diæt, kan udfordringerne der følger med i begrænsningen af foderindtag og overvågning af vægttab, gøre livet endnu vanskeligere. Hvis din hest har flere kilo på sidebenene end der burde være, håber vi at følgende tips kan vise sig nyttige.

 1. Et kontrolleret vægttab tager tid, og som tommelfingerregel er et ideelt tempo for vægttab ca. 1% kropsvægt pr. uge. dvs. 5 kg til en 500 kg hest. Større vægttab i den første uge er meget almindeligt, og sandsynligvis et resultat af nedsat volumen af tarmindholdet – Du har sikkert selv oplevet noget lignende, hvis du selv har været på diæt!

 2. Brug et vejebånd til at kontrollere vægttabet, og prøv så vidt muligt at bruge vejebåndet samme tid på dagen. På grund af ændringer i tarmfyldet, er det helt naturligt at din hest svinger i vægt i løbet af dagen, præcis som dig selv.

 3. Det samlede foderindtag bør ikke være mindre end 1,5% tørstof, af hestens nuværende legemsvægt. Dog bør man være opmærksom på at alt foder indeholder en mængde vand, som ikke skal tages med i regnskabet.

 4. Det er umuligt at måle et individuelt foderindtag hos heste og ponyer, der har fri adgang til græs. Prøv selv at kontrollere indtaget, ved at reducere mængden af græs til rådighed og hvis hesten kun får grovfoder bør man dele foderet op i små portioner henover dagen, for at sikre tilstrækkeligt fibre i mavesækken og som forebyggelse af kedsomhed.

 5. Hvis man har til hensigt at fodre med gennemblødt hø, skal mængden af tørstof stadig overholdes. Hø indeholder f.eks. ca. 15% vand, dvs. at 4 kg hø, svarer til 3,4 kg tørstof. Selve blødgøringen af høet forårsager tab af næringsstoffer og dermed tørstof mængde, hvor man skal være opmærksom på at kompensere for tabet af næringsstoffer.

 6. Udskiftning af op til 30% af hestens grovfoder med halm, kan bidrage til at reducere kalorieindtaget uden at begrænse mængden af tørstof, især til ponyer og nøjsomme heste i vedligehold og lettere arbejde. Det er vigtigt at halm er af god hygiejnisk kvalitet og introduceres gradvist. Halm bør undgås som grovfoder kilde til heste og ponyer, der er tilbøjelige til at udvikle kolik.

 7. Vægttabet resulterer som udgangspunkt, ikke i ændringer i ”Body conditioning score” i første omgang, især hos meget overvægtige heste og ponyer. Selvom det kan føles nedslående, så fortsæt det gode arbejde og prøv i stedet at fokusere på mavens omkreds, nakkekammen og bagparten. Tag eventuelt billeder af hesten undervejs, for bedre at kunne dokumentere vægttabet.

 8. Skær i kalorier, ikke nærringsstoffer. Et koncentreret foder kan give en afbalanceret kost, især til heste og ponyer på en begrænset foderration. Et sådan foder skal give vitaminer, mineraler og kvalitetsproteiner, uden for mange overskydende kalorier.

 9. Overvej at vælge et foder med et tilstrækkeligt lysin indhold. Det er uundgåeligt, at noget af den vægt din hest taber, er muskel og ikke fedt. Men hvis der ikke er tilstrækkelige niveauer af protein og især lysin fra kosten, vil kroppen være nødsaget til at nedbryde muskelvæv, for at opfylde kroppens behov. Ud over reducering af overlinje, vil hastigheden i fedtmetabolismen også nedsættes.

 10. Hvis din hest går med mundkurv, skal du følge din hests tilstand og adfærd (for tegn på ubehag). Nogle heste og ponyer vil ofte ikke tabe sig, hvis de kun går med mundkurv nogle timer om dagen, men fortsat går på græs, simpelthen fordi de spiser endnu mere når mundkurven fjernes. På trods af dette bør mundkurven ikke bruges 24/7.

 11. Prøv om muligt at opretholde et regelmæssigt træningsprogram. Forskning har vist, at let arbejde kan forbedre insulinfølsomheden (nedsat insulinfølsomhed øger risikoen for forfangenhed), selvom det ikke øger vægttabet.